NISKOENERGETSKA KUĆA

Visok i ugodan stambeni komfor
uz visoku energetsku učinkovitost te racionalno trošenje energije
niskoenergetske-kuce
niskoenergetske-kuce
niskoenergetske-kuce

Niskoenergetske kuće pružaju visok i ugodan stambeni komfor uz visoku energetsku učinkovitost, racionalno trošenje energije te gospodarenje otpadom pa sve do korištenja građevinskog materijala čija proizvodnja nema štetnih utjecaja na okoliš.

Definicija niskoenergetske kuće ovisi o državi u kojoj se nalazi, odnosno njihovom zakonskom standardu. Tako se u Hrvatskoj za definiranje niskoenergetske kuće, zbog
povoljnije klime uzima vrijednost 40 kWh/m2 godišnje potrošnje za grijanje.

Gradnja: Niskoenergetska kuća

Lokacija: Varaždin

Godina gradnje: 2014.

SOLARNA ENERGIJA

Sunce nam donosi istovremeno svjetlost i toplinu, koje je potrebno maksimalno iskoristiti povoljnom implementacijom niskoenergetske kuće u prostor. Pri tome je bitno smjestiti prostorije u kojima se najviše boravi s orijentacijom na jug s velikim prozorima radi bolje apsorpcije topline u zimskom razdoblju. Noviji zakonski zahtjevi nalažu posezanje za obnovljivim izvorima energije pri gradnji niskoenergetskih objekata, koji su besplatni i poštuju okoliš.

IZOLACIJA

Kvalitetna termička izolacija maksimalno sprječava gubitak energije, a može smanjiti potrošnju energije za 60%. Kvalitetna toplinska izolacija podova, vanjskih zidova i krovišta sprječava gubitak topline iz unutrašnjosti objekta. Niskoenergetske kuće zahtijevaju minimalnu debljinu izolacije od 15 cm, ovisno o klimatskim uvjetima lokacije, faktoru oblika i orijentacije objekta. Prozori s trostrukim staklom i kvalitetna vrata dodatno doprinose niskom nivou toplinskih gubitaka. Pravilnom izolacijom objekta štedimo velike količine energije te bitno doprinosimo očuvanju okoliša.

KONTROLIRANA VENTILACIJA PROSTORA

S obzirom na to da su niskoenergetski objekti odlično izolirani, nema nekontroliranog propuštanja zraka tako da možemo reći da je unutarnji prostor hermetički zatvoren što može stvoriti neugodnu mikroklimu u prostorijama. Taj problem rješava ventilacijski sustav zadužen za izmjenu zraka.
Taj nam sustav osigurava izbacivanje otpadnog zraka iz unutrašnjosti, pri čemu rekuperira toplinu iz tog zraka koja se dodatno iskorištava. Istovremeno vanjski svježi zrak se filtrira, zagrijava i uvodi u unutrašnjost U ljetnom razdoblju sustav zagrijavanja i hlađenja zraka mijenja se u obrnutom smjeru kod izmjene zraka. Rekuperacija topline može se primjenjivati novijim tehnologijama i na otpadnim vodama iz objekata kao što su odvodne vode iz perilice posuđa, perilice rublja, tuša, kada.