ŠTO JE TO PASIVNA KUĆA?

 

Pasivna kuća je dorađena verzija niskoenergetske kuće, zapravo savršeno izolirani objekt, u kojem se osjećate jednako zaštićeni i zimi i ljeti. Koncept pasivne kuće baziran je na iskorištavanju topline koja se oslobađa unutar objekta (živa bića, električni aparati i uređaji) i dovođenje vanjske topline u unutrašnjost (sunčeva toplina), dovoljno je za grijanje cijelog objekta. Puna definicija pasivne kuće varira od države do države, ovisno o zakonima koji definiraju potrošnju, odnosno energetsku učinkovitost, no recimo da maksimalna potrošnja pasivne kuće ne bi trebala prelaziti 20 kWh/ m2 godišnje, za primarne energetske potrebe, potrošnje vode i struje.

pasivne-kuce
pasivne-kuce
pasivne-kuce

PREDNOSTI

Visok i ugodan stambeni komfor uz visoku
energetsku učinkovitost te racionalno trošenje energije

Zagađenje

Kod tradicionalnih objekata grijanje zapravo služi za kompenziranje gubitaka topline. Tradicionalno grijanje, osim nepotrebnog trošenja energije zagađuje atmosferu te stvara zvučno, vizualno i olfaktivno zagađenje.

Tople i hladne zone

Klasično grijanje stvara tople grijaće zone te uz njih logično postoje i hladne zone. Intenzivnijim zagrijavanjem dodatno se pojačava temperaturna razlika između toplih i hladnih zona.

Uređenje interijera

Grijaća tijela unutar klasičnih kuća zauzimaju prostor, često se vizualno ne uklapaju u estetsku viziju, ponekad stvaraju i buku, neugodne mirise.

Cijena

Cijena energije utrošene u grijanje je u stalnom porastu i nije zanemariva. Tom kontinuiranom trošku treba pridodati i investiciju u sustav grijanja, tada dolazimo da značajne cifre. Međutim cijena izgradnje pasivne kuće skuplja je za 20% od niskoenergetske kuće.

KAKO ZADRŽATI TOPLINU?

Toplina koja se stvara u našim domovima
svakako je jedna od najbitnijh stavki svakog kvalitetno izgrađenog objekta

Izolacija

Bitna je izolacija vanjskih zidova i krovišta, obzirom da se topli zrak penje prema gore. Debljina izolacije pasivnih objekata trebala bi iznositi i do 40 cm. Posebna pažnja treba se obratiti na prozore i vrata, neophodno je trostruko ostakljenje, s low-e premazom, punjeni argonom, a vrata imati dobar koeficijent prijelaza topline i dobro brtviti. Isto tako poželjno je veće staklene površine smjestiti na južnu stranu.

Dizalice topline

Energetska neovisnost pasivne kuče postiže se dodatno ugradnjom ukopanog sustava cijevi s dizalicom topline, koristeći konstantnu temperaturu zemlje na određenoj dubini, koja ne ovisi o vanjskoj temperaturi. Tako se cirkulacijom tople vode priprema potrošna topla voda i stvara sustav grijanja.

Dodatni faktori

Dodatni faktori koji utječu na potrošnju energije: prilikom smještaja pasivne kuće na određenoj lokaciji i idejnog projekta potrebno je voditi računa o dodatnim faktorima koji utječu na potrošnju energije, kao što su lokacija, orijentacija, oblik, smještaj i veličina prozora, rolete, raspored prostorija i vegetacija u okolici.

Ventilacija

Sustav mehaničke ventilacije brine se za opskrbu svježim zrakom putem izmjene topline. Primjer, ako je zrak unutar kuće 24°C, a vanjska temperatura 0°C, temperatura ulaznog zraka može se podignuti na 18 °C, odnosno taj sustav ventilacije preuzima minimalnu 75% topline od izlaznog zraka. U ljetnim mjesecima proces je obrnut, tada izlazni zrak preuzima toplinu ulaznog zraka. Noviji sustavi omogućavaju preuzimanje topline od izlaznih voda (perilica posuđa, perilica rublja, tuš, kada, umivaonik).

Sunčeva energija

Sunčevu energiju, kao besplatni izvor energije, pasivne kuće koriste na pasivan način za zagrijavanje u zimskom periodu. Nadalje se aktivno koristiti kroz sunčane toplinske kolektore za zagrijavanje vode i za proizvodnju električne energije putem fotonaponskih ćelija. U ljetnim mjesecima potrebno je spriječiti upad sunčevog zračenja kako bi se smanjila potreba za dodatnim hlađenjem.